Här är några bra saker att tänka för att undvika skador och några råd för att underlätta:
Viktigast av allt! Skaffa riktigt bra skor med stabil sula.
Välj tunna funktionskläder som andas. Gärna lager på lager så är det lätt att ta av om du blir för varm. Undvik bomull som blir blött och tungt.
Värm upp genom att gå 10-15 min innan du börjar jogga.
Drick vatten regelbundet under dagen istället för allt precis innan du skall iväg. Kroppen kan inte ta upp all vätska på en och samma gång, vilket gör att det ligger och guppar i magen.
Undvik illamående. Du behöver inte en massa extra energi eller vätska innan ett löppass. En bra riktlinje är att inte äta en måltid 2-3 timmar innan träning.
Du kan pausa för stretch när du joggat en stund- men viktigast är när du avslutar. Håll töjen i 15-20 sekunder per muskel och upprepa 2-3 ggr för bra effekt.
Orkar du inte hela slingan så gå en stund och ta det lugnt i början!
Stretcha när musklerna är varma. Fokusera på stora muskelgrupper; lårets fram- och baksida, sätesmuskler och vader, så kan du lära mer "finlir" efterhand.
Varva ner genom att först gå en stund så kan musklerna göra sig av med mjölksyra och du kommer ner ytterligare i puls.
Om du misstänker att en skada är på gång skall du vila från löpning.
Det är ofta stötarna i löpningen som ger den största belastningen.
Pröva att träna ett alternativ , cykling, simning, rodd eller annat som får upp pulsen men du undviker upprepande stötar.
Du kanske har tagit i för hårt eller hållit på för länge?
För dig som redan har joggat ett tag eller redan är en erfaren löpare och vill ta dig till nästa steg.Det finns oändligt mycket att läsa på nätet. Ett förslag är www.jogg.se . Här finns artiklar, nyheter, tips och ett chat forum där du kan få rådoch tips av andra. - Lycka till !
Svenska Naprapatförbundet ger råd vid dessa vanliga besvärsområden
Här presenteras 4 olika filmklipp för dig som har besvär eller värk i - ryggen, -axlarna, - nacken och vid löpträning!